Headerafbeelding
Online afspraak maken phoneicon 0115 561 488

Zoeken

Zie ook...

Kijkoperaties

Herbert Bruinenberg heeft zich als een van de eersten in Nederland bekwaamd in de laparoscopie bij hond en kat wat resulteerde in de eerste Zeeuwse diergeneeskundige laparoscopie in 2002 , en hij probeert nog altijd elke cursus die op dit gebied gegeven wordt te volgen als ze iets nieuws brengt. Ook is hij lid van de werkgroep veterinaire endoscopie en endochirurgie (WVEE)

De kijkoperaties worden onderverdeeld in laparoscopie, thoracoscopie en rhinoscopie. 


Laparoscopie

Laparoscopie is een manier van opereren in de buik waarbij via enkele kleine gaatjes een camera en instrumenten worden ingebracht. De laparoscopie heeft verschillende voordelen, zo is de snede veel kleiner en moet er dus veel minder weefsel helen. Ook worden de ingewanden niet met handen aangeraakt en komt er geen kamerlucht bij wat maakt dat de ingewanden minder last hebben na de operatie. Ook het herstel na de operatie gaat veel sneller.

De techniek wordt veel gebruikt bij het steriliseren van honden (foto) en katten, waarbij de bloedvaten rond de eierstokken worden dichtgebrand en de eierstokken vervolgens verwijderd.

Bij reuen waarbij een testikel in de buikholte is achtergebleven (een cryptorch) kan deze laparoscopisch weggehaald worden.

Gastropexy is een andere toepassing bij met name grote honden met een diepe borstkas die gevoelig zijn voor een maagtorsie zoals Duitse Doggen en Setters. De maag wordt dan vastgelegd aan de buikwand waardoor de maag niet meer kan draaien 

Ook voor biopsiename van lever, nier en darm is de methode ideaal, vanwege de grote precisie.

                                                  

Rhinoscopie

Bij rhinoscopie wordt via een lens in de neus gekeken waarbij bijvoorbeeld naar vreemde voorwerpen zoals grassprieten kan worden gezocht, maar ook tumoren kunnen soms zo gevonden worden en ook hier kan men biopten nemen. 


Thoracoscopie            

Thoracoscopie is een kijkoperatie in de borstkas, wat als extra moeilijkheid heeft dat de patiënt beademd moet worden. De thoracoscopie is wel zeer nuttig omdat de pijn na de ingreep vergeleken met de ouderwetse operatie veel minder is vanwege het feit dat de ribben niet uit elkaar getrokken zijn, bovendien geeft het een superieur beeld van de longen en het hart. Ook hier is het mogelijk een biopsie te nemen van de longen, longvliezen, lymfeknopen of het hartzakje.

Bij overvulling van het hartzakje kan –indien nodig- een fenestratie (een ‘raampje’) in het hartzakje gemaakt worden waardoor het vocht afgevoerd kan worden waardoor het vocht weg kan.

Andere toepassingen zijn het verwijderen van longkwabben en de correctie van bepaalde aangeboren afwijkingen zoals een persisterende rechter aorta.


Cystoscopie

Dit is een methode om in de blaas te kijken via een optiek, waarmee je bijvoorbeeld steentjes, blaaswandbeschadigingen of tumoren kunt aantonen. Ook is het mogelijk om de plaats te zien waar de urinewegen vanuit de nier in de blaas uitmonden. Ook hier kunnen afwijkingen voorkomen die dan goed in beeld gebracht kunnen worden.

 

Endoscopie

Endoscopie van einddarm en maag: bij de endoscopie wordt een lange flexibele buis met een lensje in de maag of de einddarm gebracht en zo kan met dan binnen kijken in de slokdarm, maag, dunne darm of endeldarm. De endoscopie is zeer interessant om bijvoorbeeld biopten te nemen en eens het slijmvlies van de ingewanden te bestuderen.